8 myter om ensamresor och vad som verkligen hände med mig

by hamim

Jag var en bra elev på gymnasiet – jag fick perfekta betyg och bröt aldrig en regel eller glömde mina läxor. Jag tillbringade också mina studiesalar med att hälla över broschyrer om studier utomlands, dricka i bilderna av solblöta resenärer när de log in i kameran, gick över den kinesiska muren och delade berättelser om caféer con Leche i Buenos Aires. Jag ville ha den där känslan av frihet och självständighet och äventyr. Det var dags att resaoch jag skulle gå solo.

8 myter om ensamresor och vad som verkligen hände med mig

Saker att göra i Peru Sand Dunes Huacachina
Erövra öknar

Jag var arton år och, förutom en vecka i Toronto, hade jag aldrig lämnat USA. Men de flesta i min lilla stad i södra Ohio reste inte, åtminstone inte under långa perioder och definitivt inte på egen hand.

När jag tillkännagav mina planer på att skjuta upp college och åka till Spanien i fyra månader för att arbeta volontär på en gård som ägs av människor som jag bara hade kommunicerat med via e-post, upptäckte jag att jag omedvetet hade brutit mot många outtalade regler.

Medan mina föräldrar och nära vänner stöttade, kände många medlemmar i mitt samhälle sig tvungna att övertyga mig om att ändra mig eller säga till mig rakt ut att jag skulle döda mig själv.

Även om jag inte erkände detta då, som en lättpåverkad 18-åring, påverkade dessa kommentarer mig mycket – inte för att jag var rädd, precis – utan för att jag för första gången i mitt liv gjorde något som andra godkände inte. Jag var van vid att vara en utmärkt student och utmärkande idrottare – plötsligt var jag en regelbrytare.

Fem år (och tre kontinenter och många äventyr) senare känner jag mig tvungen att ta itu med dessa problem direkt.

Här är några saker som mina vänner, släktingar, lärare och kamrater berättade för mig om ensamresor som 18-årig kvinna. Och hur de hade fel.

1. ”Det är farligt där borta.

berg
Jag älskar att spendera tid själv

”Om du går runt själv kommer du att bli mördad.”

Jag tillbringade mycket tid med att gå runt i europeiska städer ensam. Ibland på natten. Jag kände mig bara en gång vagt obekväm och sedan följde jag mina instinkter och gick snabbt in i en butik där jag var omgiven av människor. Uppenbarligen finns det platser i världen där man inte ska gå runt på natten själv.

Några av dessa platser ligger i Spanien. En hel del av dem finns i USA. I New York City sker det 5 mord per 100 000 personer. I Madrid är den siffran 1. Världen är en farlig plats, men inte alls så farlig som vi förleds att tro.

2. Drick inte vattnet

dricksvatten när du reser

”Jag hörde att om du dricker vattnet kommer du att bli sjuk och dö.”

Jag drack mycket kranvatten i Spanien. Det var utsökt. Vattnet som kommer ut ur min kran i södra Ohio är grumligt och smakar vagt som rostiga rör. Visst finns det ställen där man inte ska dricka vattnet, men Spanien är inte en av dem. Faktum är att Spanien som helhet har ganska fin infrastruktur, liksom resten av Europa.

Jag tror att vi amerikaner skulle resa mer om vi slutade tänka på resten av världen som ett, stort, ociviliserat getto. Spanien har tåg som kan gå 200 miles per timme (eller kanske mer, vad vet jag om tåg?) och medan du zoomar genom landsbygden kan du smutta på en läcker, stark espresso med ångad mjölk. Nu, vem är ociviliserad? Jag vilar mitt fall.

3. Prata inte med främlingar

träffa lokalbefolkningen när du reser

”Du kommer förmodligen att bli kidnappad och såld till sexhandeln.”

Nyhetsflash, det är verkligen svårt att resa själv och inte prata med främlingar. Och det är okej. Varför? För de flesta människor i världen är bra människor. Att säga det i USA är som att säga att du hatar valpar eller att gluten är bra för dig, men det är sant. De flesta människor är inte ute efter att döda dig – du är bara inte så viktig, förlåt.

Återigen, det är avgörande att lita på dina instinkter oavsett om du reser själv eller på annat sätt – om något om en situation eller en person känner sig utanför, gå ut. Men du behöver inte behandla varje förbipasserande som en potentiell sexhandlare. Det är bara inte ett bra sätt att få vänner.

4. Människor är farliga

solo resor myths bridge
Det är viktigt att lita på människor

”Hur vet du att de som du ska bo hos inte är yxmördare?”

Eftersom 99,99% av människorna inte är yxmördare. Och om jag var en yxmördare (eller någon annan sorts mördare för den delen), skulle jag förmodligen ha kommit på att det finns enklare sätt att locka in intet ont anande offer än en webbplats dedikerad till ekologiskt jordbruk. Som, säg, Craigslist.

Här är vad som faktiskt hände – jag flög över världen för att leva med och arbeta för främlingar som jag hade träffat på Internet. De inhyste mig, matade mig med fyra läckra måltider om dagen och behandlade mig som en familj. Slutet.

5. Turer är mycket bättre

pelion skyttelservice för turister

”Om du verkligen måste göra det här, varför går du inte bara på en av de där turnésakerna? Det skulle vara så mycket säkrare.”

Tja, av många anledningar. A, jag har inte 4 000 extraslantar som ligger och B, att bli dreven runt till museer och berömda katedraler låter precis som jag alltid har föreställt mig helvetet. Naturligtvis, det är mitt personliga helvete. Om det låter bra för dig, gå för det, men för mig, särskilt vid den tidpunkten i mitt liv, skulle det ha varit elände.

En turné skulle ha besegrat hela syftet med min resa. Personerna som gjorde den här kommentaren tenderade att förbise det faktum att jag försökte mycket hårt, möjligen för första gången i mitt liv, att INTE ta den säkra vägen.

6. Du kommer att ha så hemlängtan.

peru ensam resa
Att få hemlängtan är naturligt

”Tänk om du bestämmer dig för att komma hem?”

Jag hade hemlängtan. Faktum är att jag vid flera tillfällen verkligen ville komma hem. Men jag kunde inte, så jag gick upp på morgonen och övade på min spanska och fick vänner och lärde mig att njuta av att umgås själv. Och snart var jag så glad att jag inte hade kunnat hoppa på ett plan tillbaka till USA. Ibland är det bra att inte vara ute. Ibland ska det inte vara lätt.

7. Du äventyrar din collegekarriär.

”Du kanske bestämmer dig för att du inte vill gå på college alls. Eller så kommer du att vara omotiverad när du kommer dit.”

Okej, det här är bara fel på alla punkter. Jag hade redan blivit antagen till college när jag bestämde mig för att åka till Spanien. Min högskola var glad över att jag kunde börja mitt på året. Faktiskt, de uppmuntrade det. Jag tror att de flesta högskolor accepterar uppskov. Och medan jag hade stunder av mindre än fantastisk motivation (vilken collegestudent har inte det?), tog jag examen i december från en av de bästa liberala konstskolorna i USA (magna cum laude, om du måste veta).

Jag försöker inte tuta mitt eget horn här, jag försöker bevisa en poäng. Ledighet, resor och självständighet äventyrar inte utbildningen; de förstärker det.

8. Få ut det ur ditt system

Vad är Black Friday

”Tja, jag antar att det är bra att du får ut det här ur ditt system nu. Du måste göra det när du är ung.”

Innan jag reste till Spanien hade resor aldrig varit en stor del av mitt liv. Ända sedan dess har jag levt för det. Jag har bott på tre kontinenter och tillbringat mina somrar med att arbeta runt i den amerikanska västern. Någonstans längs linjen bestämde jag mig för att bli reseskribent. Wanderlust föder mer wanderlust. Om resor är något du ”får ut ur ditt system”, gör du det fel.

Så vad, exakt, försöker jag säga med allt detta? Det handlar om detta: Om du är en ung kvinna som vill resa – själv eller med vänner eller vad som helst – gör det bara. Var smart, lita på dina instinkter, drick vattnet och bryt mot reglerna. Du kommer att få vänner. Du kommer att komma in på college. Du lär dig att vara stark och självständig och fantastisk. Och om någon säger något annat till dig, låt dem läsa det här inlägget.

Syd Schulz är nyutexaminerad från Middlebury College (det är okej om du aldrig har hört talas om det). Hon vandrar just nu runt i världen och letar efter saker att skriva om och bra ställen att cykla nerför berg.

Ta gärna kontakt med Syd här: Syd Schulz / Instagram

Läs mer:

SparaSpara

Se även  7 städer med det bästa nattlivet i Indien – GT

Leave a Comment