Fråga en expert: longhaul stand up paddleboarding med Lizzie Carr

by hamim

I år blev miljöaktivisten och äventyraren Lizzie Carr den första kvinnan att stå upp paddleboard solo över Engelska kanalen, en bedrift som kanske låter ganska avslappnande tills du tänker på verkligheten.

Föreställ dig bara: din paddleboard åker en vidsträckt blått hav som sträcker sig till horisonten. Du kan inte se något land alls – isolerat, ensamt, fem mil utanför den engelska kusten med 19 mil kvar. Det är en skrämmande upplevelse, men Carr är mycket lämplig för det. En 30-årig brittisk miljöaktivist som kampanjer mot plastföroreningar, hon har också paddlat 400 miles uppför Englands inre vattenvägar, en ostödd resa som tog henne 22 jobbiga dagar att genomföra. Vi pratade med Carr, vars hemsida finns på lizzieoutside.co.ukom vad som driver henne att prova dessa utmaningar och vilken typ av utrustning hon förlitar sig på för att göra den här typen av prestationer möjliga.

Lizzie Carr
Lizzie Carr / Foto med tillstånd av Lizzie Carr

Hur började din kamp mot plastföroreningar, Lizzie?

Det var ett skrämmande ögonblick när jag började med Stand Up Paddleboard [SUP] i London när jag såg mig omkring och såg hur illa plastföroreningarna är på våra inre vattenvägar. Jag var omgiven av flaskor, påsar och omslag. De skulle fastna i fenan, eller hoppa ut under brädet. Där paddlade jag för flykt och frihet och det kantades av allt skräp. Den verkliga vändpunkten var när jag såg ett sothönsbo och jag insåg att den faktiskt var gjord av plast och att det fanns några små små ägg där inne. Det gjorde mig verkligen upprörd eftersom vårt vilda djur inte kan skydda sig själv; det måste bara leva med förstörelsen vi skapar. Jag ville skala tillbaka och hjälpa människor att känna att de kan göra skillnad, personligen. Så jag började öka medvetenheten och uppmuntra människor att engagera sig #PlasticPatrol, dels genom att fotografera och logga föremål. Nu har vi en Plastic Patrol-app tillgänglig för iOS där människor över hela världen kan geotagga saker de hittar. Det betyder att vi kan crowdsourca globala hotspots och verkligen kampanja för att ta itu med problemet.

Se även  United ska enligt uppgift ingå partnerskap med Emirates

Hur viktig är miljösidan för era expeditioner?

Det är viktigt – jag kallar det ”äventyr med syfte”. På min cross-channel SUP samlade jag också vattenprover med några mils mellanrum. Vi analyserar dem för att se platsen och nivån av osynlig plastförorening i form av mikropärlor och mikroplaster – de intas av skaldjur och kommer in i den mänskliga näringskedjan.

Berätta om SUP-utrustning.

Som mest grundläggande är allt du behöver en bräda, ett koppel, en flythjälp och en paddel. Det är en del av det fina med det. Eftersom brädan är uppblåsbar kan du lägga den i en ryggsäck och ge dig ut på en vandring. I Englands Lake District har jag vandrat upp till Derwent Water, pumpat upp brädan och precis gått till de små öarna. Eller så kan du hoppa på öar runt Scillyöarna, ett av mina favoritställen att ta min SUP. Paddleboarding ger mig en känsla av frihet och flykt. Även om du bor i en stad kan du bege dig ut på floder och kanaler där du är tillräckligt långt borta från land för att synen och ljuden ska dämpas. Du är fortfarande nedsänkt i den naturliga miljön, men på ett helt annat sätt.

Lizzie Carr
Lizzie Carr arbetar med flodsanering @ Owen Tomkins Photography

Vilka är dina principer för att välja redskap?

jag har två Röd paddleboards, en som jag använder för långa sträckor och touring – den är lite längre och smalare och spårar bättre. Den andra använder jag för korta sträckor och även för att SUP-surfa. När jag reser sträckor handlar det om att minimera vikten – för varje liten vikt jag bär är extra vikt som jag behöver pressa – och jag vill inte ha det. Så allt är avskalat till det absolut nödvändigaste och jag är ganska militant med det tänkesättet. Jag gick för en Vango tält med en veranda så att jag kunde hålla min utrustning torr, och en norrut, icke-dun, sovsäck. Det rensades för minus 16 grader och jag var alltid toasty. En sak jag inte gillar är att känna mig kall. Du behöver bra torra påsar, uppenbarligen, och jag använde några från Craghoppers. Mina grejer ramlade in en gång men påsarna flyter om du lämnar lite luft i dem och de höll allt torrt. Jag täckte saker med en presenning också.

Se även  Den ultimata guiden till shopping i Hong Kong – Lonely Planet

Använde du speciella paddleboardkläder?

Inte riktigt. Såvida det inte är extremt kallt eller jag kommer att vara särskilt utsatt så bär jag inte riktigt neopren. Det blir tungt när det är blött och tar lång tid att torka så jag väljer gymkit; saker som är lätta, varma, andas och som dessutom torkar snabbt. Jag tog tre uppsättningar av de flesta lager – du måste rotera växeln för om saker blir blöta tar de längre tid att torka, särskilt när du campar. Jag använde en NRS (nrs.com) flythjälp och en riktigt stor, oglamorös vattentät som inte begränsar min paddling.

Vilken var din favoritutrustning?

Det var min påfyllningsbara vattenflaska. Den är gjord av Water-to-Go och har utbytbara filter – mitt höll i hela 22 dagar. Den har testats robust i alla möjliga avlägsna miljöer så jag kände mig bekväm med att använda den för att filtrera kanalvatten för allt mitt drickande och matlagning. Det innebar att jag kunde hålla mig hydrerad och undvika att köpa engångsplastflaskor när jag gick. Det var verkligen viktigt för mig eftersom att öka medvetenheten om plastföroreningar var en av de stora motivationerna för resan.

Vilken teknik använder du?

Min telefon är avgörande för mina resor – det är hur jag loggar och geotaggar mina plastfynd i appen. Jag använde den också för att navigera – för Englandsexpeditionen använde jag online OS-kartor. Jag använde a Solar apa laddare, som också drev min bärbara dator via ett litet batteripaket. På resan över kanalen hade stödbåten en radar. Det var väldigt praktiskt eftersom de var tvungna att säga åt mig att paddla snabbare några gånger, eftersom ett stort lastfartyg var på samma kurs.

Se även  Saudiarabien lanserar en ny stad som är större än New York med start nästa år

Några provisoriska innovationer du åstadkommit mitt under en resa?

En av mina långa Englandspaddlar gjorde jag cirka 30 km om dagen; det är runt en kanalpassering om dagen, i tre veckor. Det fanns massor av slussar – korta sektioner där vattenflödet och nivån styrs av grindar. Du måste komma ut och porta [carry] allt ditt kit till nästa nivå. Några av dessa innebär att du drar all din utrustning uppför 5-6 m stegar. Det var ganska utmattande. Sedan slog jag till med en karbinhake för att fästa en elastisk bungee-snöre på framsidan av brädan. Det gjorde en enorm skillnad; det blev faktiskt livsviktigt – och var resultatet av att bara anpassa två delar av kit som jag råkade ha med mig.

Lizzie Carr engelska kanalen
Ta itu med stora vidder på en SUP / Foto med tillstånd av Lizzie Carr

Finns det en utrustning du inte skulle vara utan?

Min Schweizisk armékniv – det har kommit väl till pass varje gång jag har gått ut. En gång, mot början av min England SUP, gick min fena av. Men jag träffade den här killen som var chef för designteknik på en lokal högskola. Han var vän med en slussvaktare som hade lite ved, och mellan oss gjorde vi en ny fena med min pennkniv. Jag hade inte kunnat fortsätta paddla utan den. Nu bär jag en extra fena – och min kniv.

Finns det en utrustning som du önskar att du hade haft men inte hade?

Sjösjuketabletter! På min cross-Channel SUP tog jag dem inte. Efter cirka 8 mil kände jag mig illamående och sedan riktigt hemsk. Det var hemskt, jag kunde inte äta för att tanka; Jag var bara tvungen att fortsätta. Läxa lärd!

Hitta Lizze Carr på sociala medier på: Twitter (@LizzieOutside), Instagram (@lizzie_outside) och Facebook (@LizzieOutside).

Leave a Comment