Hur mycket kostar Vanlife? En digital nomad delar de dolda kostnaderna

by hamim

Jag satt på en trottoarkant och åt gamla pommes frites när jag först tänkte på att det faktiskt kan vara billigare att sova på motell än att resa i min husbil. Generatorremmen gick av någonstans mellan Portland och Seattle, och mitt batteri var slut. Det skulle kosta mig över 300 dollar att fixa, så jag mumsade på ett mellanmål i dollarmeny medan mekanikern arbetade på ”Shirley”.

Min 1986 GMC Vandura, uppkallad efter hennes röda stötfångare (som körsbäret på ett Shirley Temple) var ett Craigslist-fynd. Insidan hade gjorts om till ett mysigt vardagsrum med en säng, ett handfat och en bokhylla där jag förvarade fler böcker än någon borde ha i 50 kvadratmeter bostadsyta. Men mina böcker var en del av romantiken. Jag hade blivit lockad av de vackra bilderna av #vanlife på Instagram, och jag ville resa till alla dessa platser och skriva berättelser om livet på vägen.

Att resa i en husbil kan erbjuda en uppfriskande minimalistisk inställning till livet. Och om du gör det rätt kan det spara pengar på resor. Men det finns massor av dolda vanlife-kostnader som kan sätta dig tillbaka om du inte är förberedd. Här är några som jag upptäckte den hårda vägen.

En vit GMC Vandura skåpbil från 1986 med en körsbärsröd stötfångare sitter på kanten av en mörkbrun grusväg i en skog i Oregon.  Granar och tallar står i bakgrunden med dimma som rullar in på bildens vänstra sida.
Shirley GMC Vandura var väl utrustad för Oregons statliga skogar, men behövde ibland vägassistans från AAA. © Britany Robinson / Lonely Planet

Reparation av husbilar

När du inte bara kör ett fordon utan ett hem inuti ett fordon, finns det många saker som kan gå sönder. Om din husbil har anpassade komponenter, som en solpanel som laddar ett batteri som driver belysningen och laddar din mobiltelefon, kan felfunktioner vara komplicerade – och därför dyra.

Se även  Fem kreativa sätt att visa dina resefoton

Om du gör konverteringen själv vet du förmodligen hur du fixar dessa saker (eller lär dig under processen). Om du inte gör det, försök att vara så delaktig i processen som möjligt och ställ många frågor på vägen. Hur som helst, förhoppningsvis, slutar du inte med att betala för mycket när något måste fixas.

Att förstå grundmekaniken i din husbil och ha kunskapen för att utföra grundläggande reparationer är oerhört värdefullt, liksom regelbundet underhåll som oljebyten och däckrotationer. Det finns gott om bilreparationsvideor och onlinekurser för att komma igång. Men du kommer sannolikt att lära dig genom försök och misstag, vänja dig vid de olika ljud som din skåpbil gör – och de som den inte borde.

Mitt största drag för att spara pengar var ett AAA-medlemskap. Min gamla husbil hade en tendens att gå sönder, och deras fria bogseringar var en livräddare vid sidan av vägen, gång på gång. Observera att du behöver husbilsförsäkring om din skåpbil har bostadsyta – jag hade det vanliga medlemskapet först och när en AAA-mekaniker såg sängen där bak sa de till mig att jag var tvungen att uppgradera.

De bästa resmålen för husbilsresor

En vit GMC skåpbil bogseras av en svart vrakbil på en snöig väg i Montana.  Granar och tallar i bakgrunden vid snötäckta, liksom skogsvägen där skåpbilen gick sönder.
Britany Robinsons skåpbil ”Shirley” bogseras från offentlig mark i Montana under en snöstorm. © Britany Robinson / Lonely Planet

Camping- och parkavgifter

Att köra något som fungerar som ett hem är ett bra sätt att spara pengar på hyra eller hotell. Men när det är dags att parkera för natten, finns det en viss strategi inblandad i att göra det gratis. Etablerade campingplatser, särskilt vid populära nationalparker, kan lätt kosta över $30 per natt – en vanlife-kostnad som snabbt ökar.

Det finns i huvudsak två sätt att parkera din husbil gratis över natten. Den första är att parkera i en stadsdel, en sidogata eller en upptagen hotellparkering där du förhoppningsvis inte kommer att märkas. Du kommer att vilja ha dina fönster täckta och dina lampor dämpade så att ingen misstänker att skåpbilen är upptagen. Det andra tillvägagångssättet är att lagligt campa på platser som inte tar ut någon avgift, som gratis campingplatser eller nationella skogar där spridd camping är tillåten så länge du är utanför vägen. Freecampsites.net och iOverlander är båda populära verktyg för att hitta gratis campingplatser.

Se även  Hur man tar sig runt i Chiang Mai

Jag bor i Oregon, där de flesta rastplatser på motorvägen tillåter parkering upp till 12 timmar. Jag älskar den bekväma tillgången till badrum och varuautomater, och många av dem känns som campingplatser – men med mycket mer trafik i närheten.

Walmarts är ett annat populärt alternativ för boondocking. Många av dem tillåter fordon att parkera över natten, men inte alla, så kolla denna webbplats eller med ledningen.

Anledningen till att fler millennials väljer campingsemester i USA

En trettio-något år gammal kvinna sitter med benen i kors i shorts och ett svart linne i en skåpbil, hennes ljusbruna hår flätat i två flätor och bruna och svarta glasögon ramar in hennes ansikte.  Hennes bärbara dator står i förgrunden, täckt av färgglada klistermärken.
Förutom att fungera som ett hem-bort-från-hemmet, gör husbilar också för många digitala nomaders kontorsutrymmen, också © Britany Robinson / Lonely Planet

Kaffe, mat och tillgång till badrum

Min husbil hade ingen toalett, så jag kom på mig själv att regelbundet köpa kaffe och snacks för att få tillgång till anläggningarnas badrum. Det största problemet med detta? Så fort jag ätit klart en kopp kaffe så måste jag gå igen!

Det tog mig ett tag att lära mig att inte spendera pengar varje gång jag behövde en toalett. Men jag upptäckte att rastplatser, bensinstationer, bibliotek, samhällscentra och campingplatser i allmänhet har badrum som inte kräver ett köp. Och om du jobbar på vägen som en digital nomad, är bibliotek också bra ställen att komma online och vara produktiv utan att köpa mat på kaféer.

Yosemite får en ny campingplats, fylld med ikoniska Airstream silverkulor

Jag hade en kamin i min husbil, men det var inte lätt att laga mat i det lilla utrymmet, och jag var ofta sugen på att byta landskap och en folkmassas komfort om jag hade kört på egen hand hela dagen. Jag fick för vana att laga enkla måltider till frukost och lunch så att jag kunde slösa på en sittande middag och en öl på kvällen. Vissa människor föredrar att laga mat i sina skåpbilar eller på campingplatser, men jag älskar att utforska den lokala maten på nya ställen, så jag sparar pengar på annat håll och ger mig själv tillåtelse att njuta av den regionala matstyrelsen.

Se även  Prisvärda resväskor för globetrotting med stil 2019

Vanlife hjälper dig att fokusera på vissa prioriteringar, som friheten att resa och omfamna nya upplevelser framför materiella ägodelar. Du kommer att spara pengar på vissa ställen, och då kommer oväntade vanlife-kostnader att smyga sig på dig. Men om den öppna vägen är vad du längtar efter, kommer du att hitta sätt att få det att fungera.

Du kanske också gillar:

Nya Zeeland har som mål att göra frihetscamping mer hållbar
Hur ett par blev kära i vanlife
Webbplatserna och apparna som kan hjälpa dig att planera din nästa campingresa

Leave a Comment