Kocken Noor Murads bästa matresetips

by hamim

De bästa reseråden kommer från de människor som har gjort allt tidigare. I den här serien ber vi välresta experter att dela med sig av sina minnesvärda reseupplevelser.

Kocken Noor Murad beskrivs som ”Bahrain-tillverkad, New York-utbildad” av sin mentor och medförfattare, Yotam Ottolenghi. Hon har arbetat i hans testkök sedan 2016, och deras senaste bok, Extra bra saker, innehåller recept som visar enkla steg för att förvandla en enkel vardagsmiddag till något speciellt. Här delar hon sina rese- och matpassioner med Lonely Planet.

Den sista resan jag tog var till New York för att jobba med Yotam för vår bokkampanj. Jag tog mig tid där för att besöka Librae bageri, som ägs av en annan Bahrainsk kvinna, Dona, och hennes amerikanska make, Andre. Deras loomi (svart lime) och lemon curd babka var otrolig. Jag känner en verklig känsla av stolthet över Donas förmåga att föra traditionella bahrainska smaker till klassiska konditorier och bakverk.

Var du hittar de bästa matgästerna i New York City

Noor mat New York.jpg
Librae bageri’s babka (vänster) och Katz’s deli’s Mazo soppbollssoppa (höger) © Noor Murad

Jag kan inte motstå att besöka Katz’s Deli när jag är i staden för deras matzobollsoppa. Jag hade aldrig matzo något när jag växte upp, så första gången jag provade matzobollar som vuxen älskade jag hur tröstande de var, mjuka och lätta och flytande i denna underbara kycklingbuljong. Soppan på Katz’s Deli är verkligen en av de bästa jag har haft, med ett mycket generöst förhållande mellan boll och buljong.

När jag är borta tycker jag alltid om att resa till fots; om det är inom en timme, jag kommer alltid att gå det. Innan jag reser någonstans gillar jag att läsa andras erfarenheter, oavsett om det är genom en blogg eller rekommendationer på nätet, eller från vänner och bekanta som kanske har varit det. Jag brukar boka några saker i förväg, som restauranger jag verkligen är sugen på att gå till eller olika upplevelser eller resor som kräver förbokning. Jag är dock inte särskilt stel med min planering och kommer alltid att lämna en bra del av resan för att verkligen gå vilse i upptäckter och se vart dagen tar mig; några av mina favoritminnen har varit spontana.

Se även  Bästa maten i Kyoto 2020
Katz Deli.jpg
Katz Deli NYC, hem för den berömda matzobollsoppan © Lonely Planet

En underskattad destination för mig är Oman, särskilt Salalah och Jabal Al Akhdar. Det är ett så vackert land som är unikt i sitt landskap, en sorts tropisk öken. Gästfriheten är oöverträffad med den milda andan hos dess folk, och jag skulle vilja hävda att Oman delvis är så orörd att det känns som att ta ett steg tillbaka i tiden -F- på bästa sätt.

Utforska världen bekvämt med den senaste reseinformationen från vårt veckovisa nyhetsbrev som levereras till din inkorg.
Oman, Jabal Akhdar, Två kvinnor som tittar på bergsutsikt
Det unika landskapet i Jabal Akhdar i Oman © Westend61 / Getty

Omansk mat är bekant för mig eftersom smakerna liknar dem i Bahrain. Stora smaker, generösa kryddor och ris är huvudkolhydraten. På grund av denna förtrogenhet är mina resor till Oman inte särskilt matfokuserade; Jag dras mer till att utforska det vackra landskapet – som bara är hisnande.

Var du hittar de bästa mat- och dryckesupplevelserna i Chile

Om jag kunde vara någonstans just nu, skulle det behöva vara Sydamerika; Jag älskar maten. När jag bodde i New York fick jag vänner från världens alla hörn, men jag drogs särskilt till dem från Central- och Sydamerika. Jag kunde se mycket överlappning i våra kulturer: familjefokuserad, musikbesatt och en kärlek till att samla alla vid bordet. Min vän, som är mexikansk/El Salvadoran och en fantastisk kock, introducerade mig för pupusas, curtido och de mest fantastiska salsorna, och följaktligen finns det ett recept på Corn Dutch Baby med Curtido och Salsa Roja i Extra bra saker inspirerad av dessa smaker.

thumbnail_dutchbaby.jpg
Rätten i Extra Good Things inspirerad av smakerna från El Salvador, Corn Dutch Baby med Curtido och Salsa Roja

Jag upptäckte att colombianska empanadas förmodligen är de bästa när jag bodde i en colombiansk stadsdel i Brooklyn. Nationalrätten, Bandeja Paisa, en rejäl blandning av ris, bönor, kött, ägg, avokado och en arepa, kan fylla dig i bra 24 timmar.

Se även  De bästa veganrestaurangerna i Providence, Rhode Island

Leave a Comment