Lärdomar från att bli rånad utomlands l ThePlanetD Reseblogg

by hamim

Förra månaden firade jag årsdagen av en händelse som gjorde en betydande inverkan på mitt liv och formade mig till en mer kunnig, oberoende och samvetsgrann resenär.

Jag blev rånad av tre individer en solig eftermiddag när jag gick runt i Valparaiso, som ligger cirka 2 timmar från Santiago de Chile.

Efter händelsen berättade jag om min historia för många ivriga öron bara för att välkomnas med tomma miner i kombination med snediga kommentarer om att mina handlingar hade gjort mig till ett lätt mål.

De hade delvis rätt. Innan jag nådde Valparaiso hade jag inte brytt mig om att undersöka farorna med området och jag gick med all min utrustning, inklusive min dyra DSLR-kamera, på full skärm. Upplevelsen i sig var skrämmande men den tvingade mig också att analysera mina resvanor.

Vad man ska göra när man rånar utomlands

Under mina 10+ år av utlandsresor har jag fått min rumpa överlämnad till mig dussintals och dussintals gånger men tack och lov klarat mig ganska oskadd. Dessa nära samtal matades in i det växande resegot som fick mig att tro att jag var en smula mer upplyst än andra resenärer.

Jag hade varit där, gjort det och visste allt. Men i takt med att mitt självförtroende växte dukade jag av för slarv och mer riskfyllt beteende, vilket ökade mina chanser att hamna i trubbel.

Innan de ger sig ut på något äventyr måste resenärer först övervinna sitt resego och förstå att det alltid finns utrymme att växa. Det finns över 150 olika länder i världen, vilket gör att ingen verkligen kan vara en reseexpert.

Lär dig: Hur man undviker resebedrägerier runt om i världen

Acceptera det faktum att resa kan vara farligt och utvecklas till att bli en kunnig resenär genom att förbereda dig innan din resa och vidta försiktighetsåtgärder utomlands så att du kan känna igen röda flaggor och alltid reagera på rätt sätt.

Tips för att vara säker när du reser

rånade utomlands träd

Mina upplevelser (jag blev bestulen inte en gång, utan TVÅ GÅNGER i Chile), tillsammans med överflöd av historier jag har hört från människor jag har träffat på resande fot, har också lärt mig flera andra resetips. Ursäkta ”duh”-faktorerna, men vissa saker måste upprepas:

1. Undersök området/staden/landet innan du anländer till destinationen.

Mitt största misstag när jag åkte till Valparaiso var att inte undersöka farorna eller varningarna i den staden. Om jag hade gjort det skulle jag ha läst att resenärer inte rekommenderas att bestiga kullarna och istället bör stanna på platån.

Jag läste aldrig varningen och blev rånad när jag klättrade upp för backen. WikiTravel är en utmärkt resurs eftersom den har information om platser att dricka, sova, arbeta och även avsnitt om att hålla sig säker/frisk och landets/stadens kulturella seder.

2. Packa Smart!

Först och främst, lämna alla dina smycken och dyra kläder hemma. Ju mer flashig det är, desto mer blir du ett mål. En skräckhistoria jag hörde i Santiago handlade om tjuvar som skulle slita av kvinnors örhängen om de trodde att de var värdefulla.

För det andra, ta ALDRIG med en koppling. Dålig idé. Oavsett hur säkert du känner att det är, är kopplingar de enklaste sakerna att stjäla (det var så jag blev bestulen andra gången i Chile!). Välj istället en cross-body-väska med en dragkedja.

3. Rusa inte ut från flygplatsen.

Många gånger är resenärer så glada över att komma ut från flygplatsen att de bara hoppar in i nästa tillgängliga flygplatstaxi. Var medveten om att inofficiella flygplatstaxichaufförer ofta har dåligt rykte. Som ett resultat, var extremt försiktig med hur din taxichaufför agerar och titta på mätaren för misstänkt aktivitet.

Jag stannar ofta till vid en informationskiosk och frågar hur mycket ett ”rättvist” taxipris ska vara innan jag hyllar en. Jag frågar även föraren i förväg ungefär hur mycket resan kommer att kosta. Å andra sidan, istället för att ta din väska och sprinta ut genom dörren, ta lite extra tid att fråga och se dig omkring efter olika och billigare alternativ till staden som i slutändan kan spara tid och pengar.

Chile har till exempel två extremt ekonomiska alternativ: en buss (4 USD/enkel resa) eller en delad skåpbil som heter Transvip som släpper av dig framför ditt vandrarhem/hotell för endast 12 USD/enkel resa.

4. När du har checkat in på ditt rum, lås in alla dina EGNA grejer.

Lita aldrig på skåp/skåp på vandrarhem och hotell. De är inte tillförlitliga eftersom det är möjligt att andra okända personer också kan ha kopior av nycklarna.

Använd personliga lås och lämna aldrig några värdesaker i det fria (även om de är ”fiffigt” placerade under din kudde). För ökad säkerhet när jag är utomlands låser jag in mina värdesaker i mitt bagage och jag använder även ett infällbart kabellås för att säkra mitt bagage i sängstolpen.

5. Blanda in.

Din chans att bli bestulen minskar om du smälter in. Även om du sticker ut som en öm tumme (som jag gjorde i Chile), finns det vissa åtgärder som kan vidtas för att öka din säkerhet. Det yttersta målet är inte att se ut/låta som en turist.

Att stanna, titta runt med en förvirrad blick och/eller dra ut en karta väcker för mycket uppmärksamhet. Om du är vilse, fortsätt bara att gå med ett syfte och gå in på ett café eller en butik för att fråga om vägen eller ta fram en karta.

Att fysiskt smälta in hoodies/hattar som kan täcka ditt huvud eller ta på dig ett par överdimensionerade solglasögon. Och om du vill passera för en lokal, håll främmande språk (som engelska) till ett minimum. Meddela inte att du är utländsk genom att tala högt på engelska.

6. Om du blir bestulen, slå INTE emot.

När vi står inför dessa typer av scenarier kommer många av oss att göra vårt bästa för att rädda våra älskade föremål. I Brasilien berättade en vän för mig en historia om en tjej som gick tillbaka till vandrarhemmet på eftermiddagen bara för att mötas av en man med en kniv.

Han tog tag i hennes handväska och hon började slå tillbaka. Han högg henne sedan och saknade nästan hennes hjärta. Hon tillbringade de kommande tre veckorna av sin semester i kritiskt tillstånd på ett sjukhus i Rio de Janeiro. Är den kameran verkligen värd det? Jag tror inte det.

Allt som allt att resa runt om i världen har varit den BÄSTA upplevelsen och jag ångrar ingenting. Dessa regler är inte menade att skrämma dig eller försöka avskräcka någon från att resa. Använd bara ditt bästa omdöme och tro aldrig att du är oövervinnerlig. I samma sekund som du sviker din vakt blir du mottaglig. Var medveten, var försiktig men viktigast av allt HA KUL!

Bästa bedrägerier att se upp för i Indien

The Fear of Travel: A Fireside Chat with Rick Steves

21 bästa reseböcker för att inspirera vandraren i dig

Se även  Bästa gratis sakerna att göra i Madrid

Leave a Comment