Mina 9 favoritdestinationer runt om i världen där du kan vara på två ställen samtidigt

by hamim

Vad skulle världen vara utan multitasking? Medan vi tenderar att resa och åka på semester för att slippa vardagen och behovet av att göra två saker samtidigt, finns det vissa platser i världen där du inte bara kan göra två saker samtidigt, utan ännu bättre, vara på två ställen samtidigt.

Oavsett om det går över två kontinenter, två länder, två tektoniska plattor, halvklot eller till och med datumlinjer, det finns några fantastiska destinationer som är fantastiska platser att besöka på egen hand, men lägg till denna lilla förmån så skapar du fantastiska minnen.

Under mina resor har jag letat efter några av dessa platser med avsikt, andra snubblade jag över när jag redan var på platsen, och ytterligare andra har jag nästan missat, men insåg hur speciellt det var av en ren slump. Och en, hur frestande än, jag bestämde mig för att inte delta i…

Taveuni, Fiji

En utsikt över havet längs Lavena Coastal Walk på Taveuni Island, Fiji

Fotokredit: Don Mammoser / Shutterstock.com

1. Taveuni, Fiji

Idag Och Igår

Det här är förmodligen det fräckaste stället att vara på: med ena foten i dag och den andra i går. Den internationella datumlinjen etablerades 1884 och går från nordpolen till sydpolen ner 180 grader. Denna imaginära – men enormt viktiga – linje skiljer en kalenderdag från nästa och går genom den lilla ön Taveuni på Fiji.

Men eftersom Fiji mycket väl kan ha en markeringstavla som talar om för dig att du går över två olika datum, beslutade landet att inte delta i den förvirring det skulle orsaka och istället stanna kvar idag. Föreställ dig att komma ut för att träffa din vän, men den vännen lever i gårdagen.

Saken är den att jag flyttade över den från flygplatsen till båten som skulle ta mig till ön jag bodde på, och jag visste inte! Det var först när jag var på väg tillbaka efter min semester som jag insåg att jag inte bara hade bott på en vacker ö, utan att ön kunde ha haft ett annat datum än det jag hade åkt iväg från.

Proffstips: Det gör det dagliga livet enklare att datumlinjen går genom de förmodligen minst bebodda platserna på jorden, men om du vill fånga den erbjuder exotiska destinationer som Fiji, Samoa, Tonga och Tuvalu dig en chans.

Thingvellir nationalpark på Island

Ett vattenfall i Thingvellir nationalpark, Island

Fotokredit: pichetw / Shutterstock.com

2. Thingvellir nationalpark, Island

De nordamerikanska och eurasiska tektoniska plattorna

Jag bodde på ION Hotel i Thingvellir nationalpark på Island och sov praktiskt taget på mötesplatsen för de två tektoniska plattorna, som glider isär cirka 0,8 tum varje år. Lyckligtvis är förändringen inte märkbar på land, men ION-hotellet erbjuder dyk- och snorklingsupplevelser som ger dig av från lobbyn så att du blir nedsänkt mitt emellan de två plattorna. Så coolt, eller hur? Men det var precis mitt problem. Jag var på besök på vintern, och det var lite för coolt för mig att ens överväga att ta av mig rocken, än mindre något annat.

Proffstips: Inte för att vattnet är så mycket varmare på sommaren, men det kommer åtminstone att vara mindre kallt på land, så missa inte detta unika sätt att simma mellan kontinenter. Det finns olika guidade turerså att du vet att du är på rätt plats.

Maldiverna

En flygvy över de lyxiga havsvillorna på Maldiverna

Fotokredit: icemanphotos / Shutterstock.com

3. Maldiverna, Indiska oceanen

Det norra och södra halvklotet

Första gången jag korsade ekvatorn flög jag från Europa till Kenya. Vid ett tillfälle gjorde flygplanet en konstig rörelse, ett litet ryck, och piloten förklarade att vi precis flugit över ekvatorn. Jag tyckte att detta var ett riktigt härligt sätt att tillföra lite spänning till flygningen, men tyvärr har ingen pilot gjort samma sak sedan dess.

Jag korsade också ekvatorn i en liten liten dykbåt på Maldiverna. Den gången var det ett mindre betydelsefullt tillfälle, men det är fortfarande ganska härligt att korsa mellan norra och södra halvklotet, eftersom den här linjen, trots att den är en slags imaginär, faktiskt bär med sig så många förändringar, och inte bara motsatta årstider.

Proffstips: Om du vill ha kul och tjafs när du korsar ekvatorn har du det bäst på ett kryssningsfartyg, där besättningen brukar fira ett korsande dop.

Hagia Sofia i Istanbul

En vy av Hagia Sofia i Istanbul, Turkiet

Fotokredit: f11photo / Shutterstock.com

4. Istanbul, Turkiet

Europa Och Asien

Jag älskar att ta färjorna i Istanbul; att vara ute på vattnet är en av de största nöjena som finns. Och medan du kan segla nerför Bosporen förbi några fantastiska fastigheter, eller uppför Gyllene hornet till det färgstarka området Balat, kan du också korsa från Europa till Asien från navet i Eminönü till Üsküdar. En timme på färjan med utsikt över det riktigt galna liv och rörelse av båtar på de olika vattenmassorna är bara underbart, och sedan kan du ta en titt runt Asien innan du går tillbaka.

Proffstips: Om vatten inte är din vän eller om du är något under tidspress, kan du också bara köra över Bosporenbron, i så fall kan du korsa mellan kontinenterna på några minuter.

Vaduz, Liechtenstein

St Florin i Vaduz katedral i Vaduz, Liechtenstein

Fotokredit: Leonid Andronov / Shutterstock.com

5. Vaduz, Liechtenstein

Liechtenstein och Schweiz

Jag hoppade från Liechtenstein till Schweiz och tillbaka runt fem gånger innan jag insåg att någon tittade på mig något vantro. Än sen då? Det är inte varje dag man står på en smal trätäckt bro över Rhen med en linje halvvägs över bron som markerar gränsen mellan Liechtenstein – varifrån jag begav mig ut – och Schweiz. Det är helt enkelt att be dig att hoppa från land till land, bete dig som en 12-åring.

Proffstips: Även om många av gränserna i Europa är lätta att passera, är detta definitivt det roligaste. Ingen gränsbevakning, ingen kontroll, bara en gammal bro och en linje.

Cape Agulhas, Sydafrika

En flygfoto över Cape Agulhas, Sydafrika

Fotokredit: Zoomtraveller / Shutterstock.com

6. Cape Agulhas, Sydafrika

Atlanten Och Indiska Oceanen

Detta är förmodligen den mest kända platsen där två hav möts, ungefär två och en halv timmes bilresa öster om Kapstaden. Vid Cape Agulhas, officiellt Afrikas sydligaste punkt, kan du faktiskt se haven som bildar en linje, med ett grönt hav och ett mörkare blått hav som går samman och en linje av skum som framhäver mötet. Jag stod länge vid Godahoppsudden och tänkte att det här var mötesplatsen innan jag insåg att det inte var det, som många turister är benägna att.

Proffstips: Trots populära myter, Cape Point, 40 miles utanför Kapstaden är inte där haven möts, men det är en fantastisk miljö, definitivt.

Basel, Schweiz

Utsikt över Roche Tower i Basel, Schweiz

Fotokredit: cktravels.com / Shutterstock.com

7. Dreiländereck, Basel

Där Schweiz, Frankrike och Tyskland möts

De Dreiländereck, hörnet av tre länder, ligger mitt på Rhen, utanför en förort till Basel i Schweiz, och, naturligtvis, de andra två länderna också. Men monumentet, den officiella markören, finns i Basel, och därifrån kan du ta en båttur för att utforska Rhen och segla från ett land till ett annat. Så medan du kan vara på två ställen samtidigt på alla andra ställen som nämns, är det här tre.

Proffstips: Du kan också göra detta till fots: korsa vägen från Schweiz in i Tyskland, och sedan bron in i Frankrike och tillbaka igen.

Sydney, Australien

En vy av stadssilhuetten i Sydney, Australien

Fotokredit: Ira Sokolovskaya / Shutterstock.com

8. Australien

Stenbockens vändkrets

Jag körde med i Queensland när jag stötte på en vägskylt och folk som poserade bredvid den. När jag stannade och gick tillbaka för att se vad som var så speciellt såg jag att jag hade korsat Stenbockens vändkrets, linjen (en annan imaginär men ändå värdefull linje…) som markerar gränsen mellan den tempererade zonen och tropikerna. Det finns ingen uppenbar skillnad i väder, temperatur eller produkter som odlas på fälten, men jag läste senare, och Jag citerar från Britannica: ”Vid vintersolståndet på norra halvklotet, runt den 21 december, står solen direkt över Stenbockens vändkrets.”

Proffstips: Jag fångade Stenbockens vändkrets i Rockhampton, Queensland, lyckligtvis, eftersom den mestadels korsar öde landsbygden. Andra städer det går igenom inkluderar Alice Springs i norra territoriet i Australien och Sao Paulo i Brasilien.

Al Amerat bergshöjder

Al Amerats bergshöjder

Fotokredit: Monalisa Mukhopadhyay / Shutterstock.com

9. Al Amerat, Oman

Kräftans vändkrets

Medan Stenbockens vändkrets markerar gränsen mellan de tempererade och tropiska zonerna på södra halvklotet, har Kräftans vändkrets samma funktion på norra halvklotet. Denna tropik går genom Algeriet, Niger, Libyen, Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman, Indien, Bangladesh, Myanmar, Kina, Taiwan, Mexiko, Bahamas, Mauretanien och Mali, men jag kom ikapp med det när jag bodde i Oman. Det kan hittas en 30-minuters bilresa utanför Muscat på huvudvägen till Sur. När jag bodde i Muscat fanns det ingen skylt ännu (om jag inte helt enkelt missade det?). Men nu kommer du att fånga skylten strax utanför staden Al Atakiya, som står något övergiven i öknen.

Proffstips: Och, om du undrar, och jag citerar Britannica igen: ”Vid sommarsolståndet på norra halvklotet, runt den 21 juni, når solen sin största deklination norrut och är direkt över Kräftans vändkrets.”

Se även  De bästa städerna i världen enligt timeout kan överraska dig

Leave a Comment