Sova i kylan – 5 tips för att hålla dig säker och varm

by hamim

Så du är en ung äventyrare och känner dig oövervinnerlig. Du har klättrat ett par toppar och tänker inte riktigt på vad som händer härnäst. Så var det åtminstone för mig på 80-talet.

Sedan ändrade ett enkelt besök hos min vän i Rumänien allt. Han nämnde deras högsta topp – Moldoveanu och när jag var ja-mannen som jag var då, packade vi nästa dag för en vandring. Och ja, allt det där mitt i vintern, ung och stum.

Hur som helst, vi kanske kom halvvägs på åsleden från Balea Lac till Moldoveanu och det är där natten fångade oss. Det tog bara timmar innan vi insåg att vi är i en allvarlig situation – våra enstaka tunna tält och lätta sovsäckar skyddade oss inte från kylan.

Vindbytarna som kom ner från Moldoveanu var skrämmande. Våra tält höll knappt och vi tillbringade natten huttrande rädda att vi skulle frysa ihjäl innan morgonen.

Vi hann inte till toppen, men vi överlevde och återvände nästa morgon glada över att vara vid liv med frostbitar och blåa fingrar.

Moldoveanu skulle få vänta.

Håll dig säker – Tips för att sova i kylan

Mina säkerhetstips för att sova utomhus i kallt väder visar dig hur du ser till att inget sådant händer dig.

Se även  Ett vykort från Rom: Min resa till Italien i bilder

Så fort jag kom tillbaka till Portland ringde jag min vän Bobsy och en äldre husbil och vandrare förr i tiden, och han skrev faktiskt ner de saker jag behöver göra om jag ska ut på en vandring som innebär en risk att sova i kylan.

Tips 1: Varmsömn är den torra sovvagnen

tips sova i den kalla moldoveanu

Se till att du byter kläder helt innan du går och lägger dig.

Helt och hållet betyder just det, inte bara dina strumpor, inte bara din t-shirt – HELT.

Jag vet att du kan vara trött och sömnig men det finns ingen väg runt detta. Din svett kommer att göra dig till en mänsklig popsicle under natten. Så bli av med allt som kan vara fuktigt och lägg i fräscha kläder.

Detta kräver naturligtvis en extra uppsättning kläder i ryggsäcken. Du kan låta de blöta kläderna torka nästa dag.

Tips 2: Ta en kastrull med något varmt innan du går och lägger dig

tips sova i kall varm choklad

Ta med te eller kakao och en liten gasspis.

Ta en kastrull innan du går och lägger dig. Inte varmt, men varmt.

Varm vätska kommer att få dig att svettas igen, och det är det sista du vill ha, tro mig.

Tips 3: Nattmössor är ett stort nej

OK, jag kan nästan känna din ilska genom skärmen just nu, för det verkar som att jag tar bort allt det roliga ur det.

Men om situationen är extrem och du fryser, kommer alkohol att få dig att känna dig varm bara i några dussintals minuter men kommer att störa din kroppstemperaturreglering resten av natten.

Inte de bästa nyheterna jag vet, men döda inte budbäraren (bloggaren), det är bara som det är.

Se: 8 tips för säker och bekväm vintervandring.

Tips 4: Skaffa bra sovutrustning

camping-antarktis-7
Quark Expeditions Personal sätter upp våra förrådstält

Släng inte hörn här, ta mitt ord på den här.

Istället för att prata om att välja rätt liggunderlag och sovsäck, låt mig bara beskriva hur jag ”designar” min sovplats i kylan.

  1. Det första på marken är skumkudden, dessa är billiga eftersom det inte finns mycket utrymme för misstag här
  2. Jag lägger ett liggunderlag ovanpå skumunderlaget, välj med omsorg här – satsa på slitstarka material och underlägg som har åsar på sidorna, så att du stoppas in bekvämt. Nu för tiden, dessa pads pack mycket liten och du kan vika dem i en flaskstor påse. Gå efter kvalitet och hållbarhet så mycket som dina resurser tillåter dig.
  3. När jag ska välja vad jag ska ha på mig för natten använder jag bomull för de inre lagren och ull och syntet för de yttre lagren. Den förra kommer att hålla dig bekväm och den senare kommer att ge den nödvändiga isoleringen. Använd aldrig bomull för de yttre lagren.
  4. Den här är ganska uppenbar – kontrollera de potentiella natttemperaturerna på din destination och välj en sovsäck som är designad för förhållandena (det står alltid på etiketten)
  5. Mitt nackstöd är en gelkudde insvept i en t-shirt (för att undvika glidning när två syntetiska material kommer i kontakt)
  6. Jag slår in mina ben i en t-shirt. Först och främst håller det fötterna varma och sedan vaknar jag till en varm t-shirt för att börja dagen. Perfekt.

Tips 5: Somna inte direkt

du har valet camping

Innan du avfärdar mig – låt mig förklara.

När du rör dig cirkulerar ditt blod och din kroppstemperatur är högre. Det tar cirka 10 minuter för blodet att sätta sig när du lägger dig. Det är först då som du vet säkert om du fryser och behöver lägga till lager innan du glider iväg eller kall och behöver fälla några av täckena. Det är allt som finns.

Och ja, om du undrar, jag fick aldrig erövra Moldoveanu. Kanske du gör det någon dag. Kom ihåg min historia om du gör det.

Ta hand om er och sov gott!

Det här inlägget skrevs ursprungligen av James Menta. Han bloggar inte längre, men historien är bra att läsa och fylld med användbara tips, så vi lämnade den på The Planet D.

Läs mer

Leave a Comment