Vad jag lärde mig av backpacking i 20- och 30-årsåldern – Lonely Planet

by hamim

För vissa människor är långtidsresor en upplevelse en gång i livet. För andra är det en livslång passion. Jag faller in i det senare lägret och har bokat mina tio år av äventyr hittills med två episka resor.

Innan det andra tillfället med globetrotting hade jag mina tvivel: skulle jag någonsin återskapa glädjen av den första resan? Kunde jag fortfarande hantera livet på vägen? Här är vad jag lärde mig när jag tillbringade fyra månader med att backpacka i 20-årsåldern och igen i 30-årsåldern.

En kvinna står på toppen av en vulkantopp i sneakers, svarta shorts och en rosa ärmlös t-shirt med armarna utsträckta.  Det nicaraguanska landskapet breder ut sig långt i fjärran bakom henne och den blå himlen är utspridd av moln.
Att känna sig på toppen av världen i Nicaragua © Emma Sparks / Lonely Planet

Tekniken har förändrat vårt sätt att resa för gott

Jag visste att något var fel förra året när jag vaggade upp till ett vandrarhemsrum i Flores, Guatemala, plundrade ner mina väskor och möttes av… ingen ögonkontakt, ingen hej, nada. Alla mina medresenärer satt klistrade vid en bärbar dator, telefon eller surfplatta. Smartphone-zombies i det pendlartäppta London är en vanlig syn, men jag var inte beredd på detta.

På min första jorden runt-resa 2011, reste backpackers sällan med dyr teknik och var fria från digital distraktion, bortsett från en och annan timme tillbringade videosamtal hem och ladda upp bilder på dyra internetkaféer. Serendipitous möten inträffade regelbundet och utan bojorna från Facebook, Twitter och Snapchat var människor – ironiskt nog – mer sociala.

Det är inte bara undergång och dysterhet, förstås. Det vi kan förlora i organisk konversation idag, vinner vi i praktiska verktyg. Att kunna boka vandrarhem, transporter och upplevelser på språng gjorde mitt senaste Centralamerika resan känns sömlös och kartappar gjorde det nästan omöjligt att gå vilse. Jag är nu beroende av Google för mina navigeringsbehov, trots att jag en gång har passerat Kuala Lumpur ganska lyckligt, med inget annat än en handritad karta.

Se även  12 gratis saker att göra i Chiang Mai

Den här utvecklingen kommer utan tvekan att fortsätta – nästa livsförändrande reseapp kan vara precis runt hörnet – men jag kommer alltid att se tillbaka på den perioden i 20-årsåldern, förut allmänt förekommande gratis wifi, när det var lite av det att sätta igång samtal med främlingar lättare.

En leende kvinna i randig t-shirt och svarta shorts trycker sig mot ett stort stenblock när solen väller in i ramens ovansida.
Upptäck din egen kraft i Fiji © Emma Sparks / Lonely Planet

Din kropp är det ultimata reseverktyget – använd det

Vid 22 hade jag en lista över kroppshängningar lika lång som en uppradad hängmatta, men ensamresor ändrade snart på det. Otaliga vandringar – upp O’ahu’s Diamond Head, igenom Queenslands gamla regnskogar och runt Thailandtinningarna på en kulle – fick mig att se mina stadiga lår som starka, istället för något jag ville krympa; mina breda axlar såg fortfarande bredare ut än jag hade velat i en bikini, men de bar tyngden av min ryggsäck som ingen sak.

Kvinnliga soloresor: hur det är att resa solo i 20-, 30-, 40-, 50- och 60-årsåldern

Jag satte mig igenom mycket och det tjänade mig bra, så med varje extra passstämpel kom mer självförtroende, tacksamhet och perspektiv. Med tiden insåg jag att utan mina lemmar, lungor och kärlekshandtag skulle jag aldrig ha tagit mig runt världen ensam. Resor har lärt mig att kroppar är till för att fira, inte för att gnälla.

Som 30-åring är jag nuförtiden mer bekymrad över farorna med åldrande än estetik, som solskador och tvivelaktiga knän. Hotellsängar orsakar förödelse på min sprickbenägna nacke och att vara bakfull i värmen är inte längre uthärdligt, men jag gör allt ändå, för livet är kort och – jag hoppas att jag fortfarande är ung nog att säga detta – YOLO.

En vacker vik är fylld av motorbåtar och turister i Thailand
Stranden i Maya Bay, Thailand, är full av besökare © Emma Sparks / Lonely Planet

Att resa är ett privilegium – fortsätt med försiktighet

Överturism fanns långt innan ordet började slå i rubrikerna 2018. Jag såg det själv i Maya Bay, den idylliska thailändska miljön för Strandensom stängt på obestämd tid för turister förra året. Sju år före stängningen sjönk mitt hjärta när vår speedbåt trängde efter utrymme i den överfulla viken – strandlinjen var belamrad av människor. Jag anslöt mig till skaran och väntade tålmodigt på att ta en bild som skulle ge en illusion av ett avskilt paradis, allt samtidigt som jag hyste en växande skuldkänsla. Det är lätt att reta sig på andra för att de hamnar i vägen för dig när du är utomlands, tills du inser att du inte är annorlunda.

Se även  Ridning Japans "New Golden Route": Hantverkarna i Toyama, Ishikawa och Fukui

Tack och lov ökar ansvarsfullt resande. Återanvändbara vattenflaskor är numera en vanlig syn på vägen, elefantturer har fallit i onåd då deras negativa påverkan på djurets hälsa har exponerats och hållbara hotell blir allt mer eftertraktade. För min senaste stora resa valde jag mindre besökta destinationer, tog färre flyg och såg till att pengarna jag spenderade gick tillbaka till lokala samhällen. Men jag vet att nästa gång måste jag göra ännu mer för att kompensera effekterna av mina resor. Allt eftersom klimatförändringsrörelsen fortskrider kommer vårt sätt att se på världen att förändras dramatiskt.

Hur man väljer en ansvarig researrangör

Foto av en kvinna bakifrån klädd i flip flops, byxor och linne när hon går på en dammig stig genom frodiga tropiska trädgårdar i Guatemala
Utforska den naturliga skönheten i Guatemala © Emma Sparks / Lonely Planet

En större budget betyder inte alltid bättre upplevelser

Jag har turen att räkna med att bo i en villa över vattnet i Maldivernanjuta av en privat avsvalkningspool i Karibien och äta hummer i Mauritius bland mina reseupplevelser. Jag har också sovit i smutsiga sovsalar med 20 bäddar, ätit tonfisk ur en burk till lunch flera dagar i sträck och tvättat mina byxor i handfat på vandrarhemmet (förlåt roomies) allt i namnet av att spara dyrbara slantar – och jag skulle inte ändra mig det för vad som helst.

Nuförtiden är jag fortfarande budgetmedveten, men med ett bättre ekonomiskt skyddsnät än vad 22-åriga jag någonsin haft. Möjligheten att plaska ut då och då är befriande, men att uppleva båda sidor av myntet har lärt mig att en snäv budget inte betyder att du måste missa något, och lyx kommer inte alltid att leda till de bästa minnena.

En kvinna sitter på en blek stenmur med ryggen mot kameran.  Hon tittar mot ett berg som överskuggar en stor stad i mitten av förgrunden.
Sparky möter sin rädsla rakt av i Guatemala © Emma Sparks / Lonely Planet

Att fly från din komfortzon bör vara en livslång ambition

Utsikterna till ensamresor i mitt tidiga 20-tal var skrämmande, men jag gjorde det ändå. Fallskärmshoppning var med eftertryck inte på min att göra-lista, men efter en (fylle)pakt kastade jag mig ändå ut ur ett plan. På den första resan satte jag förtroende för främlingar och kastade mig in i oförutsägbara situationer med en gust och naivitet som bara bekymmerslösa ungdomar kan; Jag lutade mig in i spänningen att säga ja mer och skördade frukterna. Men ju äldre du blir, desto svårare kan det vara att ignorera ”vad händer om” i bakhuvudet. Det är lättare att sätta sig in i rutin och hålla fast vid varelsens bekvämligheter, varför det, även efter otaliga reseupplevelser, bara blir svårare för mig att ta risker.

Se även  Tips för att boka den billigaste första- och affärsklassbiljetten till Europa

Jag lät rädslan ta överhanden medan jag lärde mig att surfa in Nicaragua. Jag är ingen vattenbarn, och de starka Stillahavsvågorna var oroväckande stora. När jag kom in i havet dök en enorm våg upp framför mig och i panik kunde jag inte bestämma mig för om jag skulle lyfta brädan eller trycka den under ytan för att rensa den… för sent. Min bräda rusade upp till mitt ansikte och – smack! Jag vände mig bakåt och tidvattnet drog mig till stranden i en härva av säkerhetslina och blodigt skum. Mitt fel? Att inte anamma utmaningen med mitt yngre jags entusiasm. Jag lärde mig att tvekan kan göra ont – mycket – och det enda sättet att öka självförtroendet inför det okända är att ta itu med det som skrämmer dig oftare.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i juli 2019 och uppdaterades i maj 2020.

Se till att du är redo för vad som helst med reseförsäkring från våra pålitliga partners. Få mer reseinspiration, tips och exklusiva erbjudanden skickade direkt till din inkorg med vår veckobrev.

Leave a Comment