Female Solo Travel: Den subtila glädjen att äta ensam

by hamim

Som matskribent och restaurangkritiker kommer jag ofta på mig själv med att äta ensam på restauranger. Det kan bero på att jag helt av en slump råkar ut för någonstans som ser intressant ut och gör ett ögonblicksbeslut att kliva in och se om de har plats för mig. Vid andra tillfällen beror det på att jag har en deadline att uppfylla och har misslyckats med att övertala någon att vara min middagsdejt, eller att min följeslagare har gråtit ut.

Med tanke på valet skulle jag nästan alltid föredra att äta med andra människor eftersom jag tror att så mycket av matglädjen ligger i den delade upplevelsen – men behov måste.

Matkritikern Katy McGuinness dricker en cocktail när hon sitter på en bänk
Som matkritiker har Katy McGuinness blivit van vid att äta solo © Katy McGuinness

Resor handlar om mat

Tumregeln när det kommer till restaurangrecension är två förrätter, två huvudrätter, två desserter, plus cocktails (om det är en specialitet) och vin, eftersom detta ger restaurangen en bättre chans att visa upp sina styrkor än att bli bedömd på en enda rätt i varje kategori. Så om jag äter ensam måste jag beställa tillräckligt med mat för två personer, vilket – förutom att det är pinsamt – kan vara lite av en giveaway, särskilt i min hemstad Dublin där restauranger ofta håller bilder på recensenter uppe på väggen.

Lustigt nog, även om du kanske tycker att det är mindre skrämmande att äta ensam på en avslappnad restaurang, kan solomiddag på en exklusiv restaurang vara en härlig upplevelse – särskilt om det finns en avsmakningsmeny med matchande viner som förtjänar verklig koncentration så att dess nyanser kan uppskattas till fullo. Dyra restauranger är vana vid att ta hand om affärsresenärer som äter ensamma och vet hur man gör dem till mods.

Och medan jag uthärdar dessa lite obekväma – även om ofta mycket trevliga – upplevelser för mitt arbetes skull, blev jag förvånad över att finna ett antal kvinnliga resenärer som aktivt åtnjuter upplevelsen av att äta ute utan sällskap – vilket, för många globetrotters, är en långvarig källa av lågnivåångest.

Se även  Campingwebbplatser och appar som hjälper dig att planera din nästa resa – Lonely Planet

Fördelar med att äta solo

Martha de Lacey är en kock som är värd för middagsklubbar och matlagningskurser i sitt hem i östra London. Hon är också en orädd ensamresenär. För Martha handlar resor om maten och hennes entusiasm för allt från kebabrätter i Istanbul till tacostopp i Puerto Escondido, som dokumenterats på hennes Instagram, är avundsjuka. Att äta ensam när hon reser stör henne inte alls.

”Jag började äta själv när jag jobbade som journalist i London”, säger Martha. ”Jag var film- och musikkritiker och tillbringade mycket tid utanför kontoret, hängde mellan filmer eller före spelningar utan plus ett”.

”Jag vande mig vid det och efter ett tag, om jag skulle på semester med vänner, började jag ta tag i några dagar på egen hand i slutet av en resa, så att jag kunde utforska på egen hand.”

Martha de Lacey instagram
Martha de Laceys Instagram är en aptitretande redogörelse för solo (och hundledsagade) foodieäventyr © Martha de Lacey

”Jag kom in i svängningen av att resa solo – jag gillar att vara ensam och den lugn som det erbjuder. Och när det kommer till mat finns det inga kompromisser eller delning. Jag gillar att kunna beställa precis vad jag vill – jag är en ganska äventyrlig ätare och ibland om jag är med vänner som inte är sugna på att testa kalvhjärnor eller vad det nu är konstigt som står på menyn så får jag inte beställa vad jag verkligen vill ha.’

”När du äter ensam kan du koncentrera dig på maten och du dricker mindre – ibland när jag är ute med ett kompisgäng och har det trevligt upptäcker jag att jag i slutet av kvällen inte kommer ihåg vad jag åt eftersom jag” har koncentrerat sig på företaget och konversationen.’

Att äta ensam är lättare på vägen

Holly Pratt Kelly är juristpraktikant i Dublin och reser närhelst hon får möjlighet; hon kom nyligen tillbaka från en tre veckor lång ensamresa till Malaysia.

Se även  5 anledningar till att den här lilla karibiska ön borde finnas på din radar

”Jag älskar självständigheten att resa ensam och att äta på egen hand stör mig inte – det är inget jag gör i Irland, så jag tycker om det när jag är borta.”

’Jag ber folk jag känner om rekommendationer eller söker tips från resebloggare. Det enda stället i Malaysia som jag ibland kände mig obekväm var Kuala Lumpur, vilket är konstigt eftersom det är huvudstaden och man skulle kunna tro att de skulle vara vana vid att se kvinnor resa på egen hand. I Penang gick jag till gatumarknader där du beställer från stånd och mat levereras till ditt bord. Det var underhållning och bra folk-tittande, men jag hade alltid min Kindle med mig.’

”Jag tenderar att överordna när jag är ensam, för det finns så många saker som jag vill prova! Även när jag reser ensam, föredrar jag ibland att äta i grupp – ofta möter man folk på en buss eller på ett vandrarhem och går ut och äter tillsammans.’

En kvinna i en vit väst äter nudlar från en ananas på en rustik restaurang
Människor är ofta mer bekväma att äta solo när de reser än de är hemma © lechatnoir / Getty Images

Ät lokalt men tänk på din säkerhet

Mairead Ryan är doktorand vid Cambridge University som precis är tillbaka från en fem månader lång soloresa till Sydamerika, på resa genom Argentina, Bolivia, Peru och Colombia.

”När jag var yngre skulle jag ha tyckt tanken på att resa – och särskilt äta – ensam skrämmande, men nu känner jag mig väldigt bekväm med det. När en servitör eller servitris vet att du är ensam gör de en större ansträngning för att småprata, vilket är trevligt – om du tar med din bok eller telefon så är det ingen som pratar med dig; det är en signal om att du vill vara ifred.’

”Jag skulle inte säga att jag är särskilt för mat, men i Sydamerika på ”gringo-spåret” skulle det vara väldigt lätt att äta falafel och veganska skålar vart du än går, eftersom restaurangerna främst vänder sig till rika västerländska turister.

Se även  Första gången Mardi Gras: bästa tips för New Orleans största fest

”Men den maten är i otakt med vad lokalbefolkningen äter, och jag föredrar att undvika de restaurangerna även om jag gillar falafel lika mycket som nästa person! Om du har ansträngt dig att resa, varför skulle du inte anstränga dig för att äta något annat än en falafelskål?

”I Sydamerika är den första frågan folk brukar ställa: ”Är du singel?” – Jag tror att det finns en uppfattning om att man reser för att man vill träffa någon, och lokala kvinnliga resenärer är ganska ovanliga. Om du lämnar de mycket turistiga platserna vill folk veta varför du är där, de är nyfikna på dig och vill ge dig råd. Jag hittade detta särskilt i Colombia och Argentina.

En kvinnlig resenär sitter ensam vid ett stort träbord och äter cheesecake med en gaffel
Att äta ensam kan utgöra säkerhetsrisker, särskilt i länder som gillar att sitta ner och äta middag sent på kvällen © Srdjan Pavlovic / Getty Images

– En sak man måste tänka på som kvinna som reser ensam, ur säkerhetssynpunkt, är att komma hem från restaurangen efteråt. I Argentina, till exempel, sitter de flesta inte ner och äter middag förrän 22.30, men det skulle innebära att de kommer tillbaka till ditt vandrarhem mycket sent. Jag frågar alltid lokalbefolkningen utanför den plats där jag bor om restaurangrekommendationer, eftersom hotell- och vandrarhemspersonal vanligtvis uppmuntras att rekommendera platser.’

”Jag tar med mig en snygg klänning i ryggsäcken så att jag kan klä ut mig och gå på en trevlig restaurang varannan vecka – du får mat av hög kvalitet och beroende på var du resmål är det ofta fortfarande billigt jämfört med hemma. Det är de solomåltider som jag njuter mest av.’

Så nästa gång du är ute på vägen, varför inte försöka göra det till ett bord för en? Du kanske upptäcker att ensammiddag är mer för din smak än du insett.

Få mer reseinspiration, tips och exklusiva erbjudanden skickade direkt till din inkorg med vår veckobrev.

Leave a Comment