Vi testade den bästa vandringsutrustningen i Patagonien

by hamim

Undrar du om din utomhusutrustning skulle kunna hålla uppe på din nästa flerdagarsvandring? Jag åkte till jordens ändar för att testa några av de största märkena där ute – den femdagars runda Dientes de Navarino längst ut i södra Chile.

Vandrare med ryggsäck och vandringsstavar står på en gräsbevuxen kulle och tittar på snörandiga berg
Vill du veta vilken utrustning som kan överleva den sydligaste vandringen på planeten? Läs vidare © Bailey Freeman / Lonely Planet

De vindpinade topparna i Dientes de Navarino erbjuder några av chilenska Patagoniens tuffaste terräng. Den 53,3 km långa vandringen klättrar över bergssluttningar, stannar till för att campa i naturen och har lyckligt ensamma stigar – det perfekta stället att testa den senaste vandringsutrustningen. Här är vad jag upptäckte.

En lila ryggsäck lutad mot ett träd i en skog
Detta kraftiga paket tar faktiskt en hel del vikt från dina axlar © Bailey Freeman / Lonely Planet

1. Gregory Deva 60 Ryggsäck

På en sådan här vandring kan din ryggsäck vara din bästa vän eller din värsta fiende. Medan Gregory Deva 60 är en av de tyngre förpackningarna på marknaden (4.61lbs), var jag nyfiken på att se om dess ofta hyllade viktupphängningssystem skulle kompensera för de extra få kilona. Lyckligtvis var den här packningen en dröm – remmarna och höftbältet var oerhört bekväma, vilket gjorde att min rygg var i god form efter långa timmars vandring i branta upp- och nedförsbackar. Den har alla extrafunktioner, inklusive en främre öppningsfunktion och massor av yttre fickor perfekta för snabba lagerbyten.

Mina enda klagomål var små: den vattentäta mobiltelefonfickan på höftbältet är lite för liten för att rymma en nuvarande generation iPhone i ett fodral, och regnskyddet blåste lätt av i vinden. När det gäller den senare tog jag med mig ett par allroundband för att knyta fast den.

Den nedre halvan av en kvinna som bär en rödbrun ryggsäck, lila jacka och damasker över sina stövlar och håller i en vandringsstav.
The Outdoor Research Crocodile Gaiters är ogenomträngliga leravvisande maskiner © Bailey Freeman / Lonely Planet

2. Utomhusforskning Crocodile Damasker

Med karga patagoniska toppar kommer massor av leriga dalar där du ofta befinner dig sjunka till knähögt i leran. Tack och lov, Outdoor Research’s Krokodil damasker besegrade lera från min lista över bekymmer på leden – de höll sig säkert på plats trots suget och lämnade toppen och insidan av mina stövlar lyckligt fria från lera. Dessutom är de här sakerna gjorda av Gore-Tex och skyddar dina underben när du hackar dig igenom odlingar och träskmarker, så att du inte sliter eller halkar.

Se även  Gearheads guide till skidåkning i USA

3. Platypus drickssystem

Jag svamlade över om jag skulle ta med mig ett vätskesystem eller bara en vattenflaska på denna vandring, eftersom vatten ofta var tillgängligt längs leden och i allmänhet inte krävde filtrering. Vad skulle vara poängen med att släpa runt en stor påse med vatten om jag helt enkelt kunde minimera vikten och använda en Nalgene? Det visar sig att lättillgängligheten Platypus som erbjuds var värd sin vikt. Ingen besvärlig ansträngning för att dra ur flaskan ur packningen – använd sugröret och fortsätt gå. I samband med min packs praktiska slanghållare på remmen var det lätt att dricka på leden.

Drybags passar perfekt i en ryggsäck
Gör packningen enkel med SealLine compression dry bags © Bailey Freeman / Lonely Planet

4. SealLine kompression torrsäck

När man undersökte den här resan kom en beskrivning hela tiden upp: blöt. En regnfluga kan bara göra så mycket, så att ha tillräckligt vattenskydd är nödvändigt. Torra påsar är ett bra val, även om de ofta fångar luft när de försluts och tar upp värdefullt utrymme; de SealLine kompressionstora påsar lös det problemet med deras luftutlösningsmekanism, som gör att påsen kan krympa till en exceptionellt liten storlek. Det finns massor av filosofier om ordentlig ryggsäckspackning, inklusive argumentet att det här systemet får saker att kännas tyngre, men kontrollfreaken i mig gillar att veta exakt var alla mina grejer är i min väska, samt möjligheten att enkelt göra plats åt min sovsäck och andra större föremål. Du är inte heller gift med påsens rektangelform – lägg den platt, krama ut luften och placera där du vill.

En vandrare står på en stig med berg och blå himmel i fjärran.
Varken vind, regn eller snö kunde tränga igenom REI Telusphere-byxorna © Bailey Freeman / Lonely Planet

5. REI Telusphere byxor och OR:s Ferrosi Pant

Navarino är känt för vindar som kan slå dig från fötterna om du inte är uppmärksam, och tillsammans med våta förhållanden kan de göra en mycket obekväm vandring om du inte har vind- och vattentäta kläder på dig. Uppenbarligen vinner Gore-Tex, men dessa föremål kan vara dyra. Villig att ta en för laget om de misslyckades, valde jag att prova den budgetvänliga REI Telusphere byxor, och lyckligtvis klarade jag mig torr och skyddad från vind. Byxorna är relativt lätta men gjorda av starkt material som klarade vindbyar över 50 miles per timme, samt is, regn och lera.

Se även  Atens bästa nattliv

Jag tog också med mig utomhusforskningen Ferrosi byxor att prova. Om Teluspheres är lätta är Ferrosis praktiskt taget viktlösa, vilket gjorde mig skeptisk till deras vind- och vattenblockerande förmåga. De stod faktiskt upp mot ispellets och vindbyar riktigt bra, och var på modet att starta. Jag hade lite problem med att de fastnade i buskar, men de här är bra allmänna vandringsbyxor om du inte kämpar dig igenom borsten.

6. Under Armour Coldgear Base 3.0

Ah, baslager, kanske den minst sexiga men mest väsentliga delen av vandringsutrustning. Häftklamrar som Smartwool och Patagonia är välkända i vandringskretsar, så jag bestämde mig för att ge ett annat märke en chans – Under Armour. Jag kan inte säga tillräckligt bra saker om UA Coldgear Base 3.0, som jag bar som mitt baslager på dagtid. Den var mjuk och behaglig, extremt fukttransporterande och snabbtorkande och tjock nog att gå solo när det översta lagret skulle lossna. Och plussidan, de började verkligen lukta funky först efter dag fyra.

Jag tog också med Patagonia mellanvikt Capilene baslager för natten – dessa var bra kvalitet, men jag måste erkänna att jag var kall när temperaturen sjönk ner till 30°F på natten. Detta berodde troligen på operatörsfel genom att inte ta med den mer termiska versionen, utan lärdom! Navarino blir väldigt kall på natten och sovsäckstemperaturer tenderar att vara bara lögner. Lögner!

En vandrare poserar framför en sjö uppbackad av snökantade bergssluttningar;  snöslask eller regn faller
Bara en avslappnad bild av North Face Triclimate-jackan som absolut dräper under en isdusch © Bailey Freeman / Lonely Planet

7. The North Face Triclimate jacka

Jag har haft North Face Triclimate jacka i åratal – det fungerade bra på Island och jag trodde att Navarino skulle vara liknande klimatmässigt. Glad att säga att den gjorde sitt jobb perfekt. Det stoppade vinden som en chef och höll mig exceptionellt varm på lägret, och tjänade till och med tredubbel tjänst som en filt för mina ben på natten. Jag skulle rekommendera att byta ut det inre fleecelagret för en mer lätt version (det ser ut som om de redan har gjort detta för nyare versioner av jackan), men det yttre skalet var en livräddare.

Se även  Smartwatches: den rastlösa resenärens tidsmaskin
Ahnu.jpg
Medan damaskerna hindrade lera från att komma in i toppen av mina stövlar, blev själva stövlarna ganska fuktiga. Sorgligt ansikte © Bailey Freeman / Lonely Planet

8. Ahnu Montara eVent III Vandringsstövlar – ett svek

Jag ska inleda detta med att säga att jag har älskat min lätta, hållbara Ahnu stövlar i flera år. När de köpte var ett av deras största drag deras anspråk på att vara helt vattentät. Det gör ont i hjärtat att säga det, men det är bara inte så – mina fötter var regelbundet genomblöta i slutet av dagen. Boots, hur kunde du göra din tjej så? Jag var din mästare. Ditt största fan. Jag älskar dig fortfarande på torra dagar, men jag kommer inte att glömma detta svek.

Du kanske också gillar

Leave a Comment