Möt en resenär: Lucas Peterson, budgetreseguru

by hamim

Om budgetresor får dig att tänka på bullriga sovsalar och trassel över länder i trånga nattbussar, tänk om. New York Times sparsam resenär och professionella slantar Lucas Peterson avslöjar att det handlar mindre om att hitta det billigaste erbjudandet och mer om att ha de bästa upplevelserna till det bästa priset.

Med lanseringen av vår nya bok De bästa sakerna i livet är gratisvi träffade denna budgetkunniga globetrotter för att prata om hans bästa tips för att spara pengar på vägen, varför din resplan bör inkludera de typiska turistattraktionerna och hur hans favoritmat från barndomen förstördes av en gigantisk fisk.

Lucas
Lucas äter på gatumat © Lucas Peterson

Var var din senaste resa?

Min sista resa var till Ryssland. Jag var i Moskva och St Petersburg på uppdrag för arbete.

Var är din nästa resa?

Jag är inte helt positiv. Många saker blir inte alltid planerade särskilt långt i förväg, men jag tittar på något i Central- och Sydamerika just nu.

Vilket är ditt första reserelaterade minne?

Mina föräldrar tog mig till Italien när jag var runt fyra och jag minns att jag fick påsar med frön från dessa gamla damer på Petersplatsen i Rom för att mata duvorna. Duvorna skulle flyga över och landa på dig och äta fröet ur din hand. När jag ser tillbaka tycker jag att det var en så smutsig sak att göra, men på den tiden var det riktigt spännande.

Se även  Topp 10 saker att göra i Central Park på sommaren – Lonely Planet

Min favoritmat på den tiden var spagetti – bara vanlig spagetti med röd sås på. Och en kväll gick vi till en restaurang i Rom och de tog fram den här stora tallriken spagetti med en jättefisk på – det var väldigt traumatiskt. Jag visste inte att man kunde göra så med spagetti och det verkade smutskasta hela upplevelsen.

Peterskyrkan.
Ser ut på Petersplatsen, Rom © Justin Foulkes / Lonely Planet

Gång eller fönstersits?

Jag föredrar en gångsits eftersom jag är ganska lång. Även om jag kommer att säga, om det är en lång resa kan jag ibland göra fönstret. Men då måste du ha all din proviant med dig och slå läger.

Har du några resvanor eller ritualer?

Min reseritual är att vansinnigt underpacka – och det är inte alltid med flit. Jag är en typ av last-minute packer, vilket inte är en bra vana för en professionell resenär. Det slutar ofta med att jag måste hitta ett apotek för att köpa saker som toalettartiklar eller strumpor.

Favoritstad eller land eller region?

Kort svar: Jag har ingen. Det är svårt att välja eftersom varje plats erbjuder något så olika; du kan ge dig ut på några galna äventyr på den här platsen eller så kan du bli kär i någon på den platsen… allt är oupplösligt knutet till personlig erfarenhet.

Vad betyder budgetresor för dig?

Budgetresor är inte en kapplöpning mot botten. Det handlar inte nödvändigtvis om att försöka hitta de billigaste flygen som oundvikligen har tre förbindelser, eller att sova på golvet på något smutsigt ställe eftersom det kostade $1. Jag tror att de flesta vill ha lite komfort när de reser annars är det inte roligt. Så min MO handlar om att visa mina läsare att man kan få riktigt bra upplevelser för en mycket rimlig summa pengar.

Jag läste precis en artikel som sa att resor är lyx och mycket elitärt, endast tillgängligt för människor som har pengar och tid att göra det. Och jag tror att det till viss del stämmer, men jag skulle vilja hävda att det handlar mer om att prioritera resandet. Nyligen bad jag en vän att följa med mig på en resa, och hon sa att hon inte hade några pengar att resa – men då berättade hon att hon hade köpt ett par solglasögon för 250 dollar. Resan jag bad henne att åka på skulle i princip ha kostat 250 dollar. För mig illustrerar det perfekt att om du prioriterar resor kan det vara tillgängligt för nästan alla.

Se även  Gratis saker att göra i Florida

Karadere strand
Bulgariens vackra Svarta havets kust © Evgeni Dinev Photography / Moment / Getty Images

Finns det en enastående budgetdestination i ditt sinne?

Jag var precis i Bulgarien och det skulle inte förvåna mig om det blir ett populärt resmål för resenärer. Det går liksom i cykler med de östeuropeiska länderna – Prag var väldigt populärt och sedan var Kroatien väldigt populärt. Men Bulgarien har denna vackra Svartahavskusten, den är väldigt billig och jag stötte på väldigt, väldigt få turister när jag var där.

Vilket är ditt bästa hack för att spara pengar på vägen?

När det gäller muttrarna och bultarna på resandet finns det nu många reseportaler, som Priceline (priceline.com), som erbjuder mycket högt rabatterade sista minuten-erbjudanden. Av någon anledning, särskilt på populära flygrutter, försöker de få rumpa i sätena snarare än att ha halvtomma transportörer, så de kommer att erbjuda riktigt rimliga sista minuten-priser på flyg och hotellrum.

Finns det något du helt enkelt vägrar att betala för när du reser?

Jag hatar att betala för wi-fi. Jag kommer att gå ut ur mitt sätt, ibland till min egen nackdel, för att slippa betala för wi-fi på ett hotell.

Vad är det mest troligt att du spenderar på när du reser?

Jag älskar att äta på gatan, och jag får sällan kosta på mig på grund av mitt jobb. Men om du är på en budget och vill spendera på en snygg restaurang är tricket att sitta i baren. De flesta av de mycket högt ansedda restaurangerna med Michelinstjärnor erbjuder avsmakningsmenyer som är mycket dyra, så jag kommer att sitta i baren där det vanligtvis finns något av en förkortad meny. Maten kommer att vara exakt densamma som vad de äter i matsalen och du kommer att spendera en bråkdel av pengarna.

gatumat
Om tillfälle ges, älskar Lucas att spendera på gatumat © PamelaViola / RooM / Getty Images

Vilken är din bästa eller sämsta resesouvenir?

Jag tog tillbaka en riktigt härlig vattenpipa från Syrien för länge sedan.

Vilket är det bästa eller sämsta reserådet du har fått?

Jag har fått en variant av detta reseråd från flera personer i mitt liv, som är att ”alltid säga ja”. Uppenbarligen måste du använda detta med lite sunt förnuft, men om du har möjlighet att göra något du aldrig har gjort förut bör du göra det.

Vilket är ditt största resemisslyckande?

När jag var 16 bodde jag i Nederländerna som utbytesstudent och jag hade en mycket ljus idé att ta en buss med ett par vänner till Prag. Att åka från Nederländerna till Tyskland fanns ingen passkontroll men när vi kom till gränsen till Tjeckien stramade det till lite. Så vid gränsen mellan Tyskland och Tjeckien kommer dessa poliser på bussen och kontrollerar allas dokument och jag inser att jag inte hade med mig mitt pass.

De tog mig av bussen och en lång historia kort: Jag hamnade i ett tyskt fängelse och tillbringade större delen av dagen med att titta på en tysk polis, som saknade fingrar, rengöra sin pistol framför mig. Jag var så dum att jag inte tog någon form av legitimation; Jag var väldigt ny på det här med internationella resor. Men allt blev bra och jag blev skickad tillbaka till Nederländerna och jag blev skonsam i skolan under resten av terminen. Men jag glömde aldrig mitt pass igen.

Vilka råd skulle du ge en förstagångsresenär?

Gå och se turistsaker. Visst vill du inte strikt hålla dig till populära sevärdheter, men det finns en anledning till att folk går till Eiffeltornet. Ibland är de turistiska och självklara sakerna turistiska och självklara av en anledning, för de är väldigt vackra och de är väldigt viktiga.

Följ den sparsamma resenären på twitter @frugaltraveler eller komma ikapp Lucas kolumn kl nytimes.com för fler budgetresortips.

Fler ”Möt en resenär”-intervjuer

Leave a Comment