Spending Diary: vad jag spenderade på en långhelg i Sydney – Lonely Planet

by hamim

Efter att ha sökt paus från Melbournes själslösande vinter, tog jag några sista-minuten-flyg, tog ledigt på fredagen och begav mig norrut till min ungdoms solsken, gyllene stränder och djupblå himmel. Sextio minuter med flyg, 4° närmare ekvatorn och drygt 8°C närmare våren, jagade jag sol, kul, mat och vänner, allt med total brist på planering. Släng in lite konst, öl, musik och natur och det är en perfekt tillflyktsort.

Författaren tar en selfie en solig dag med inloppet till Sydney Harbour i bakgrunden över vattnet; spendera dagbok Sydney
Steve flyr till solskenet nära Watson’s Bay © Steve Waters / Lonely Planet

Utgifter före resan

Alla priser är i australiska dollar

Flyg: $83,95 enkelriktad Melbourne Tullamarine till Sydney Kingsford-Smith på budget TigerAir; $179 Virgin återvänder söndag kväll, i hopp om att det skulle vara mer punktligt (det var det inte). Sista minuten-tiggare kan inte vara väljare.

Transport: $40 Opal Card (liknar Londons Oyster) påfyllning att använda på tåg, bussar och färjor.

Boende: $0 (bor med vänner och familj)

Totalt: 302,95 USD

En livlig genomfartsväg i Sydneys centralstation. Avgångstavlan är till vänster; spendera dagbok Sydney
Kollektivtrafiken hjälpte till att hålla kostnaderna nere © Steve Waters / Lonely Planet

På marken

torsdag

Totalt: 38,90 USD

17.30: Min tillflyktsort börjar nu med en välsmakande pinot noir ($9) vid Tullas terminal 4, perfekt för att tvätta bort arbetsveckan och den skumma flygplatsen falafel (11,90 USD).

18.30: Jag kommer en timme senare och hoppar på tåget till min mamma där jag ska övernatta. Jag trycker på mitt Opal-kort och det tillkommer en rejäl flygplatsavgift (18 USD).

Du kanske också gillar

fredag

Total: 361,32 USD

Till vänster om ett collage är en närbild av en kaffe i ett glas med en livlig gata full av förbipasserande i bakgrunden. Till höger är en närbild av en staty av drottning Victoria, flaggor och Hong Kong House i bakgrunden; spendera dagbok Sydney
Vänster: kaffe utanför Jet Cafe, York St. Höger: Queen Victoria-statyn © Steve Waters / Lonely Planet

9:40: Jag delar en snabb avo-toast och kaffe med min mamma och tränar sedan in till stan ($3,13).

10:00: Jag tar mig direkt till Ho’s Dim Sim Kitchen i Chinatown-änden av Pitt St och tar lite Räkor Har Gow – 6 små darrande klumpar av chili-stänkt godhet ($6). De hånas på flykten när jag går igenom närliggande World Square till utomhusbutikerna på Kent St där jag hittar en bok om promenader till Royal National Park ($11,65).

11:15: Behöver en kaffe till plumsar jag utanför Jet Café (4,80 USD) i drottning Victorias skugga på York St. Tvärs över vägen i Abbeys Bookshop släpper jag loss min inre sci-fi-nörd och snara Artemis (19,99 USD) av Andy Weir, uppföljaren till Marsmannen.

Se även  Ta sig runt i Venedig - Lonely Planet
Ett collage av ett par bilder. Till vänster en närbild av räkor som fräser i olja. Till höger en närbild av författarens hand som torkar upp överbliven olja med bröd; spendera dagbok Sydney
Till vänster: de fräsande gambas; höger: vitlöksolja på Encasa © Steve Waters / Lonely Planet

12:15: Tillbaka på nedre Pitt St träffar jag en gammal vän Ray kl Encasa, ett spanskt favoritställe, och snart tuckar vi in ​​i fräsande vitlök gambas (räka)kol occy, spansk pizza och en mycket välsmakande garnacha (vin). Vi torkar upp vitlöksoljan med färska frallor och beställer sedan en sherry. Eller så trodde vi, när det kommer mer vin. hoppsan! Detta sätter tonen för resten av dagen. Vi får snart sällskap av Ian och provar en konstig men äcklig vanilj Pedro Ximenez. Lyckligtvis går dessa två killar (som jag har känt i över 40 år) så småningom tillbaka till jobbet innan jag blir maggot. Vi spenderar $61,50 på mat och $118 på grogg, min del 89,75 USD.

Du kanske också gillar

14:40: Jag vacklar genom Hyde Park, mot statsbiblioteket, där jag susar genom en sträng samling porträtt-av-de-lång-döda (fri) innan man spårar statyn av Trim (världens mest kända sjöfarande katt) utanför. Jag har precis tillräckligt med tid för en snabb rusning genom Royal Botanic Garden och en flyktig glimt av bron, operahuset och selfie-pinnar.

En samling klassiska inramade porträtt mot en pulserande blå vägg; spendera dagbok Sydney
Porträtt på statsbiblioteket © Steve Waters / Lonely Planet

16:15 Ray är på övervåningen vid Edinburgh slottet. Vi bestämmer oss för en gomrengörande G&T gjord med lokal Archie Rose gin (26 USD – mitt rop). De andra filtrerar in vilket innebär mer gin innan de byter till skonare av Blonde. Någon idiot köper en omgång tequilashots. Mina rundor kommer till 41 USD.

19.30 Middag kl Diethnes är en oskärpa. Vi hade tydligen 45 USD en huvudbankett. När jag sorterade mina kvitton nästa morgon, har jag köpt en flaska vin (24 USD) och en omgång Rakomelo (90 USD) vad det nu än är??

23.30 Taxi tillbaka till ’burbs med vänner (de betalar).

Till vänster en bild av författarnas vänner som njuter av öl, till höger en närbild av två gin och tonic som sitter på baren; spendera dagbok Sydney
Vänster: Schooners of Blonde på Edinburgh Castle, höger: Archie Rose Gin & Tonics © Steve Waters / Lonely Planet

lördag

Total: 148,68 USD

10:30: Tillbaka i staden (tåg $3,13), Jag behöver en industriell styrka pho. Jag beger mig till George Street där en vietnamesisk billigare tillhandahåller medicinen ($13). Jag laddar den med chili tills jag känner spriten svettas ut i nacken. Jämvikten återställd, jag vandrar nerför Broadway till marknaderna på Glebe Point Road, min gamla stampplats, där stånden, kaféerna, bokhandlarna och pubarna framkallar ett godståg av nostalgi. Efter att ha grävt fram en begagnad kopia av Freya Starks Arabiens södra portar ($12) på Sappho’s, jag recensera gårdagens blodbad över kaffe och apelsinkaka (9,50 USD) på deras lummiga innergård och sms:ar Ray för att fylla i tomrummen.

Se även  Hur man gör koreansk kimchi Jjigae

Du kanske också gillar

12:30: Det är svårt att vara maudlin i Sydneys underbara vintersol när jag går under blå himmelo turistiska Darling Harbour. Någon karta (16,25 USD) och redskap (vattenblåsa 23,35 USD) terapi satte mig på en kurs för Observatory Hill och en annan klassisk utsikt över Harbour Bridge. Jag smyger en titt på Melbournes väder och undertrycker ett fniss.

En panoramabild av Sydney Harbour Bridge och operahuset på en solig dag; spendera dagbok Sydney
En solig vinterdag nära Sydney Harbour Bridge © Steve Waters / Lonely Planet

14:00: Jag hade tänkt på gallerier idag men vädret är för fint så jag fortsätter att gå över bron, hamnen är magnifik då färjorna ångar i alla riktningar mot Operahusets bakgrund. I Kirribilli köper jag sushi, gyoza och en drink (14,80 USD) från ett japanskt café men hitta det jag verkligen vill ha – ett räkspett (10 USD japp, det är North Shore!) – runt hörnet. Jag tar med mina snacks till Bradfield Park under brons norra pylon och sitter i solen, Operahuset i fjärran.

15.20: Från Milsons Point, Cross Harbor Ferry tar mig till Circular Quay (6,12 USD) där jag åker tåg till Sydenham (0,52 USD). Ians band spelar på Bensinponny. De pho håller på och ponnyns öl kräver försiktighet, så jag är glad när min vän Kel producerar några renande Peronis. Jag betalar tillbaka 15 USD och njut av spelningen, det 6-mannaband fastnat in i ett trångt hörn. Kundkretsen är mestadels geriatriska musos med ett stänk av nyfikna unga vietnamesiska lokalbefolkningen. Det finns ingen täckningsavgift men Kel sjunker 2,50 USD av min byt till ”Band Donations”-kannan.

Fyra medlemmar i bandet står inklämda på den lilla matta scenen medan en annan gitarrist står på bottenvåningen; spendera dagbok Sydney
Bandet på Gasoline Pony © Steve Waters / Lonely Planet

19.00: Kel går hem, medan jag & Ian går på ett snabbt vietnamesiskt foder – salt & peppar bläckfisk, anka med kvitten och en konstig bánh xèo (krispig pannkaka), sköljd ner med en acceptabel rosé. Jag betalar för vinet (19,99 USD), betalar Ian för måltiden. Jag känner mig trött så jag tränar tillbaka den (2,52 USD) och sova i 10 timmar.

Se även  Hur Venedig är utan massturism

Du kanske också gillar

söndag

Total: $46,17

10:00: Jag går till närliggande Penshurst och lyckas krossa min iPhone när jag tar ett foto. Tur att jag har en reserv. Mitt nästa drag är planerat över kaffe och rödbetsstekt lax, avokado och pocherat äggtoast (23 USD) kl South Pour café. Jag bestämmer mig för att träna in till stan (2,80 USD) och jaga telefonreparationer. Opalkort är begränsade till $2,80 på söndagar, så resten av min transport är gratis (tills flygplatsen senare).

Ett collage av två bilder. Till vänster, en krossad iPhone-skärm som visar en bild av Kathmandu Butchers. Till höger en närbild på lax och ägg på rostat bröd med sallad på toppen; spendera dagbok Sydney
Vänster: en krossad telefon kunde ha betytt katastrof för budgeten, höger; Rödbetsstekt lax och pocherat ägg på rostat bröd © Steve Waters / Lonely Planet

11:30: Reparationskillen citerar mig $180 och vi båda ler med vetskapen om att det inte finns någon affär.

12.00: Dagen flyr snabbt så jag glömmer den förlamade telefonen och tar mig igenom folkmassorna till det närliggande MCA och kollar in Shaun Gladwell retrospektiv ($0). Hans stora, tysta videoinstallationer är precis den zenresa jag behöver. Efteråt upptäcker jag en fantastisk utsikt över operahuset från den fullsatta takterrassen; tack och lov är jag inte hungrig.

12:50: Ta färja till Watsons Bay (fri); färjor är definitivt det mest avkopplande sättet att se Sydney på. Jag följer stigen på en klippa till en utsikt över North Head och inloppet till Sydney Harbour. Jag spårar söderut längs kustvägen och når Diamond Bay och dess betänkligt uppflugna lägenheter. Solen skiner men det blåser en kall havsbris när jag tittar på knölvalar som bryter mot Dover Heights. Jag bussar resten av vägen till Bondi.

En bild av Bondi Beach i solen. Bilar parkerade i närheten och folk går på sanden; spendera dagbok Sydney
Bondi Beach är fortfarande spektakulär även i kylan © Steve Waters / Lonely Planet

15:00: Sydneys mest berömda strand är fortfarande ett drag på vintern och många människor är ute och promenerar. Jag inser att jag inte har ätit sedan i morse så jag slösar bort 5,50 USD på heta chips och sedan börja den långa pendlingen tillbaka för en tidig middag med min mamma.

Du kanske också gillar

18:00: Den sista flygplatssträckan är en suddig suddig tåg (14,87 USD) och ett alltmer försenat flyg. Jag tar mig hem så småningom och går direkt och lägger mig.

Totala utgifter: 597,07 $ (inklusive påfyllning av Opal-kort) + flyg (262,95 $) = 858,02 $

Fler utgiftsdagböcker:

Få mer reseinspiration, tips och exklusiva erbjudanden skickade direkt till din inkorg med vårt veckovisa nyhetsbrev.

https://shop.lonelyplanet.com/products/australias-best-trips-1

Leave a Comment